Aluevaltuutettu Riitta Ollilan esittämä kysymys aluevaltuuston kyselytunnilla 2.10.2023:
Rasismi on Suomessa ongelma. Maan hallitukselta odotettiin koko viime kesän ajan vastauksia asian ympäriltä. Elokuun lopulla valmistui rasismia koskeva asiakirja. Nyt odotetaan toimenpiteitä.
Tehy julkaisi syyskuussa rasismia koskevan selvityksensä tulokset. Sen mukaan yli puolet ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä on kokenut syrjintää, ammattitaitonsa väheksymistä ja rasismia.
Pirhan Pakolaistyön tiimi on lähestynyt valtuutettuja tärkeällä ja ajankohtaisella aiheella. Heillä on huoli nykyisen maan hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat koskea myös pakolaistaustaisia pirkanmaalaisia ja pakolaistyön sosiaalityöntekijöitä. Työntekijät kohtaavat jo nyt tilanteita, joissa asiakkaat kertovat ennakkoluuloista ja rasismista esimerkiksi asunnonhaussa, työmarkkinoilla, koulutuksessa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Kysyn, mitkä ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen käytännön toimet rasisminvastaisessa työssä niin henkilöstön kuin asiakkaiden osalta. Miten taataan kielitaidottomille esteetön pääsy palveluihin? Miten taataan asiakkaalle esteetön mahdollisuus antaa palautetta sote-palveluissa kokemastaan syrjinnästä tai rasistisesta kohtelusta?
Miten paperittomien ihmisten terveyspalvelut hoidetaan Pirhassa?
Viranhaltijoiden vastaukset:
Muutosjohtaja Jukka Alasentie (rasisminvastainen työ): Syrjimättömyyden ehkäisyyn Pirhassa kiinnitetään huomiota mm. tasa-arvo- ja syrjimättömyyssuunnitelmassa, joka päivitetään syksyn 2023 aikana. Suunnitelma keskittyy henkilöstöpoliittiseen näkökulmaan, mutta siinä on mahdollista korostaa henkilöstön osaamista ja puuttumisvalmiuksia syrjimättömyyteen myös asikastyössä. henkilöstön valmiuksia kehitetään myös Pirha-akatemiassa, missä syrjimättömyysosaaminen on yksi koulutusteemoista. Asiakastyössä on syytä korostaa olemassa olevien palvelujen, kuten tulkkipuhelimen, käyttöä eri asiakasryhmiin kuuluvia asiakkaita kohdattaessa.
Toimialuejohtaja Sari Mäkinen (paperittomien terveydenhoito): Kielitaidottomien osalta kaikkilla PIrhassa on käytössä tulkkipalvelu. Jokaisella on oikeus asioida omalla äidinkielellään ja tulkkipalvelua on tarjolla etätulkkauksena/puhelintulkkauksena/paikalle saapuvana tulkkipalveluna. Paperittomien (maassa ilman oleskelulupaa oleskelevat, maassa tilapäisellä oleskeluluvalla oleskelevaa, ne, joiden kotipaikkaoikeuden käsittely on kesken tai epäselvä, EU-kansalaista, jonka maassa oleskelu on laillista, mutta jolla ei ole vakuutusturvaa sairauden tai sairaanhoidon varalle) terveydenhuolto hoidetaan Pirhassa lainsäädännön mukaisesti:
1.Terveydenhuoltolain mukaan julkisen terveydenhuollon on aina annettava kiireellistä hoitoa kaikille sitä tarvitseville. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan: Äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Näissä tapauksissa hoidon aloittamista ei voida pitkittää ilman, että sairaus pahenee tai vamma vaikeutuu. Kiireellistä suun terveydenhuoltoa, mielenterveyshoitoa, päihdehoitoa ja psykososiaalista tukea.
2. Aikuiset paperittomat henkilöt voivat kiireellisen hoidon lisäksi saada sellaiset kiireettömät palvelut, jotka terveydenhuollon ammattihenkilö katsoo välttämättömiksi henkilön terveydentilan ja oleskelunkestoon nähden. Näitä ovat ainakin raskauteen ja synnytykseen liittävät palvelut, pitkäaikaissairauksien ja muiden sairauksien välttämättömään hoitoon liittyvät palvelut sekä yhteiskunnan suojelemiseksi tarpeelliset tartuntatautilain mukaiset terveystarkastukset ja rokotukset. Paperittomilla lapsilla on oikeus terveydenhuollon palveluihin samoin perustein kuin niillä alaikäisillä, joilla on kotikunta Suomessa. Henkilö maksaa itse hoidon kustannukset, jos hänellä ei ole Suomessa kotikuntaa tai jos hänellä ei ole oikeutta julkisen terveydenhuollon palvelujen käyttämiseen EU-lainsäädännön tai kansainvälisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella. Maksuista huolehditaan kiireellisen hoidon antamisen jälkeen. Hyvinvointialue voi hakea valtiolta korvausta asiakasmaksun ylimenevältä osuudelta tilanteessa, jossa kustannuksia ei saada perittyä henkilöltä itseltään.
Jaa tämä artikkeli