Vuonna 2011 lähtiessäni mukaan politiikkaan halusin vaikuttaa erityisesti mielenterveyspalvelujen saatavuuteen ja tarkoituksenmukaiseen toteutumiseen. Se on pysynyt tärkeimpänä tavoitteenani kaikki nämä vuodet. Vuonna 2017 minut valittiin kuntavaaleissa Tampereen kaupunginvaltuuston jäseneksi. Kaikki oli uutta, enkä ennestään tiennyt, mikä on tehokkain tapa vaikuttaa tärkeinä pitämiini asioihin. Päätöksenteko on monitasoista, eikä kaikki vaikuttaminen tapahdu kokouksissa, vaikka lopulliset päätökset siellä tehdäänkin.
Vuonna 2017 sain myös konkreettisen idean mielenterveyspalvelujen kehittämiseksi. Luin Tukholmassa toimivasta psykiatrisesta ambulanssista, jonka toiminta kirjaimellisesti pelastaa ihmishenkiä. Sen toiminta vakinaistettiin kaksivuotisen hankkeen myötä tulosten ollessa vaikuttavia. Tuolloin Suomessa ei toiminut vastaavan¬¬laista psykiatrista ambulanssia; psykiatrista hoitoa tarvitsevat potilaat vietiin tavallisesti päivystykseen.
Akuuttia psykiatrista apua tarvitsevien potilaiden oikea-aikaisen avunsaannin edistämiseksi ja leimautumisen vähentämiseksi päätin esittää samaa Tampereelle. Tammikuussa 2018 kaupunginvaltuuston kokouksessa jätin käsiteltäväksi valtuustoaloitteen mielenterveysambulanssin perustamiseksi Tampereelle. Aloitteessani esitin, että Tampereen kaupunki perustaa yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa mielenterveysambulanssin kolmen vuoden pilottijakson ajaksi. Edelleen esitin, että mikäli pilottijakson aikana saadut tulokset ovat positiivisia, mielenterveysambulanssin toiminta vakiinnutetaan.
Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet käsittelivät aloitteeni kokouksessaan syyskuussa 2018. Lautakunnan päätöksenteon tueksi viranhaltijat konsultoivat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäriä, joka kertoi, että Pirkanmaalla ei ole tunnistettu mielenterveysambulanssin tarvetta, mutta juuri tällaista näkökulmaa ei ole selvittelyssä ollutkaan. Aloitevastauksessa kerrotaan, että esittämääni asiaa voidaan selvittää edelleen, mutta ambulanssin sijaan toimintamuotona voisi olla esimerkiksi psykososiaalinen liikkuva yksikkö, joka tekisi kotikäyntejä ja mielenterveysarvioita. Lopputuloksena vuoden 2019 talousarvioehdotus ei sisältänyt määrärahaa aloitteen toteuttamiseksi, eikä sitä sisältänyt myöskään lopullinen talousarvio.
Vaikka mielenterveysambulanssia ei päätetty perustaa vielä vuonna 2019, uskalsin pysyä toiveikkaana. Muutamia vuosia myöhemmin – tarkemmin Maailman mielenterveyspäivänä lokakuussa 2022 – sainkin lukea upean uutisen: Pirkanmaan pelastuslaitos ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitokeskus ovat yhteistyössä käynnistäneet ympärivuorokautisen psykiatrisen ensihoitoyksikön toiminnan – mielenterveysambulanssin! Tällä hetkellä kyseessä on vuoden 2023 maaliskuun loppuun saakka kestävä kokeilujakso, joka on jatkoa lyhyemmälle kokeilulle, joka osoitti mielenterveysambulanssin tarpeen.
Mielenterveysambulanssin toiminnan vakiinnuttamiselle on vahvat perusteet. Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet jatkuvasti, mikä näkyy myös ensihoitopalveluiden tehtävämäärien kasvuna. Akuuttiin psykiatriseen kriisitilanteeseen joutunut potilas tarvitsee laadukasta ja oikea-aikaista hoitoa siinä, missä äkillisesti somaattisesti sairastunut potilaskin. Mielenterveysambulanssin henkilöstö on koulutettu mielenterveysongelmien hoitoon, ja he saavat ohjausta Tampereen yliopistollisen sairaalan akuuttipsykiatrialta, mikä osaltaan mahdollistaa toimivamman hoitoprosessin perinteisiin ensihoitoyksikköihin verrattuna.
Helmikuussa 2022 kansanedustaja Sofia Virta esitti kirjallisen kysymyksen psykiatrisen ambulanssin toimintamallin kehittämisestä valtakunnallisesti. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén vastasi psykiatrisen ambulanssin olevan toimiva esimerkki vastaamaan erityisesti akuutin mielenterveyshoidon tarpeeseen. Ehkä käynnissä olevan pitemmän kokeilujakson jälkeen Pirkanmaa voisikin toimia mielenterveysambulanssitoiminnan mallimaakuntana.
Inna Rokosa
Pirkanmaan monipalveluvaliokunnan varajäsen
Kaupunginvaltuutettu
Terveisiä valtuustosta -palstalla kuullaan Pirkanmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöiden näkemyksistä ja hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
Jaa tämä artikkeli