”Se on sitä kokoomuslaista solidaarisuutta” – Lue Jonne Nurmen puhe puoluevaltuustossa

SDP:n puoluevaltuusto kokoontui Tampereella 18.–19. marraskuuta. Pirkanmaan puoluevaltuustoryhmän vetäjä Jonne Nurmen puheen voit lukea alta.

Arvoisa puoluevaltuusto, hyvät toverit.

Tervetuloa Pirkanmaalle, on ilo nähdä teidät kaikki täällä.

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Petteri Orpon porvarihallitus puhuu velkaantumisesta ja sanoo olevansa tulevien sukupolvien asialla, mutta tekee sen ottamalla eurot nuorten taskuista ja selkänahasta, ja antaa ne heille, joilla on jo kaikkein eniten. Se on sitä kokoomuslaista solidaarisuutta. Meidän tulee esittää omia, inhimillisesti kestävämpiä vaihtoehtoja. Nykyisten kohtuuttomien esitysten pysäyttämiseksi tarvitsemme vahvaa ammattiyhdistysliikettä ja sen jäseniä.

Samalla kun vaadimme hallitukselta parempaa, emme voi väistää omaa vastuutamme päätöksistä kunnissa ja hyvinvointialueilla. Sote-palveluiden, erityisesti mielenterveyspalveluiden turvaamisessa, on tehtävä enemmän. Yksilön pahoinvointi lisää myös rikollisuutta. Siihen vastataan niin kovilla kuin pehmeillä keinoilla. Palvelutarpeisiin, koulunkäymiseen, työllistymiseen ja kielen oppimiseen tarvitaan lisää tukea. Työperäisen maahanmuuton lisääntyessä tulee heidän oikeusturvastaan huolehtia, ja hyväksikäytöstä langetettava kovat sanktiot.

Hyvät ystävät. Maailman tila on synkkää kerrottavaa, synkkää luettavaa. Ympäristökatastrofit lisääntyvät, sodat ovat osa uutisarkea. Nyt myös maamme rajat ovat koetuksella. Oman lapsuuteni presidentin, Martti Ahtisaaren perintö rauhan välittämisestä tulee muistaa.

Tästä onkin hyvä siirtyä tuleviin presidentinvaaleihin. Sosialidemokraattinen ehdokas katsoo kauas, mutta näkee myös lähelle. Toivon ja vetoan, että ehdokkaamme ottaa vahvasti kantaa ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin puolesta. Niillä estetään sotia ja pakotettua muuttoliikettä, ne ovat osa kestävää ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kun edessä on vielä EU-vaalit, on tulevana vuonna kansainvälisyys keskiössä. Lähdetään siis siitä, että ensi vuonna juhlimme Suomen Pariisissa, jota myös Hakaniemeksi kutsutaan.

Hyvät toverit, työ paremman huomisen puolesta on nyt entistäkin tärkeämpää. Kiitos.