Muutoksia Pirkanmaan liitossa: Lehto valtuuston johtoon, Kumlander uutena hallitukseen

Pirkanmaan maakuntavaltuusto valitsi maanantaina 29. toukokuuta Pirkanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehdon maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi 1.8. alkaen. Tähän asti Lehto on toiminut maakuntahallituksen puheenjohtajana, mutta aiemman sovitun mukaisesti valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuudet vaihtuvat puolivälissä kautta SDP:n ja kokoomuksen kesken.

Muutosten myötä maakuntahallituksen jäsen Atanas Aleksovski nousee hallituksen 1. varapuheenjohtajan ruoriin. Uutena maakuntahallituksessa aloittaa Joni Kumlander. Hallituksen jäsenenä jatkaa myös Taru Tolvanen.

Alta voit lukea maakuntavaltuuston sd-ryhmän puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hultin pitämän ryhmäpuheenvuoron maakuntaliiton tilinpäätökseen liittyen.

Arvoisa maakuntavaltuuston puheenjohtaja, hyvät maakuntavaltuutetut

Vuotta 2022 leimasi edelleen maailmanlaajuisen koronapandemian jälkimainingit ja uutena kriisinä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, moninaisine kerrannaisvaikutuksineen. Vakavista kriiseistä huolimatta Pirkanmaa on edelleen hyvässä iskussa. Maakunta on vetovoimainen, työttömyys on alhaisella tasolla ja avoimia työpaikkoja avautuu runsaasti.

Kuvaavaa on myös se, että uusi tapahtumien keskus, Nokia-areena on ottanut vahvan kansallisen aseman ja on jo kansainvälisestikin tuttu toimittuaan toistamiseen jääkiekon maailmanmestaruuskisojen päänäyttämönä. Myös visuaalisesti loistava Lumikuningatar- jääbaletti sopi hyvin tälle areenalle.

Maakuntaan tulee uusia investointipäätöksiä tasaiseen tahtiin. Tuoreimpana Logistiikkapalvelujen tarjoaja Dachser Finland, joka on avaamassa uuden logistiikka­keskuksen Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

Pirkanmaan liiton vuosi 2022 oli vauhdikas. Viime vuonna käynnistettiin mm. Pirkanmaan maakuntaohjelman 2022-2025 toimeenpano, Innokaupungit -ohjelmakokonaisuuden kansallinen koordinointi sekä vahvistettiin vihreän ja digitaalisen siirtymän edellytyksiä. Vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä touko-kesäkuussa. Liitolle laadittiin strategia ja valmisteltiin maakunnan tavoitteet vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeiselle vaalikaudelle ja tulevaan hallitusohjelmaan.

Pirkanmaa on vahvasti kehittyvä tulevaisuusmaakunta ja sellaista maakuntaa haluamme olla myös jatkossa rakentamassa. Älykkäällä aluekehitys-, innovaatio- ja edunvalvontatyöllä voidaan luoda tulevaisuuden menestystä.

Pirkanmaalle osaaminen on tärkeä menestystekijä ja osaamisen tasoa on edelleen nostettava. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. korkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen paikkojen ja rahoituksen lisäämistä, TKI-rahoituksen kasvattamista, Pirkanmaan kansallisten vahvuuksien, kuten siru- ja kokonaisturvallisuusosaamisen tunnustamista ja voimakasta tukea myös valtion toimesta. Kriittinen menestystekijä, johon on kiinnitettävä myös erityistä huomiota, on osaavan työvoiman saatavuus useilla eri aloilla.

Pirkanmaan väyläyhteydet ovat kansallisesti elintärkeitä. On selvää, että Pirkanmaan pitää saada valtion liikennehankkeiden rahoituksesta aiempaa suurempi siivu, joka paremmin vastaa maakuntamme osuutta maan liikennesuoritteesta, liikennemäärän kasvusta, väestöstä ja taloudesta. Ratkaisevan tärkeitä hankkeita ovat Tampereen henkilöratapihan uudistaminen, valtatie 9:n investointi välillä Alasjärvi-Käpykangas ja pääradan investoinnit.

Sosialidemokraattinen maakuntavaltuustoryhmä kiittää Pirkanmaan liiton henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä hyvästä työstä. Valtuustoryhmä kannattaa tilinpäätöksen hyväksymistä vuodelta 2022 ja muita päätösponsia esitetyssä muodossa.