Kohti puoluevaltuustoa: Saana Kuusipalo haluaa puolueen lähemmäs kansalaisia

Tamperelainen Saana Kuusipalo näki opiskellessaan mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajaksi epäkohtia, joihin halusi vaikuttaa. Ennen edellisiä kuntavaaleja hän päätti ottaa askeleen ja liittyi SDP:n jäseneksi.

Isoimpana vasemmistopuolueena SDP tarjoaa Kuusipalon mukaan hyvän mahdollisuuden vaikuttaa ja olla mukana yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. 

– Muutenkin olen aina arvostanut sosialidemokraattista aatetta ja perintöä, koska sillä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen hyvinvointivaltion kannalta, hän tuumaa.

Hallituksen soteleikkaukset vastuuttomia

Kuusipalo odottaa innolla puoluevaltuustotoimintaan pääsemistä ja arvostaa suuresti sitä, että pirkanmaalaiset demarit äänestivät hänet ehdolle tehtävään.

– Onhan se suuri kunnia, koska puoluevaltuusto on puolueen tärkeimpien elimiä. Mahtavaa päästä vaikuttamaan ja tuomaan yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita esille siellä.

Puoluevaltuutetun roolissa hän haluaisi tuoda pirkanmaalaisten viestiä esille puolueessa ja toivookin, että jäsenet uskaltaisivat olla rohkeasti yhteydessä heitä pohdituttavissa asioissa.

Politiikan asiakysymysten suhteen Kuusipalo näkee, että sosialidemokraattien on tärkeä toimia työntekijöiden äänenä yhteiskunnassa laajoja asiakokonaisuuksia huomioon ottaen:

– Ympäristökriisi pitää ottaa vakavasti ja toteuttaa vihreää siirtymää sosiaalinen oikeudenmukaisuus huomioiden. Tämä on Suomelle suuri mahdollisuus, mutta samalla myös välttämättömyys tulevaisuuden kannalta, hän linjaa.

SDP saakin kiitosta siitä, että puolueen johdolla osaamiseen, työhön ja koulutukseen on panostettu. Tulevissa vuosissa näkyvissä on kuitenkin merkittäviä huolenaiheita esimerkiksi oikeistohallituksen kaavailemissa soteleikkauksissa ja ympäristöpäätösten romuttamisessa. Syntynyttä hyvinvointivelkaa korjaamaan tarvittaisiin nimenomaan lisärahoitusta, sillä leikkaukset johtavat vain ongelmien syvenemiseen.

– Se on oikeasti vastuutonta taloudenpitoa, kun tavoitellaan säästöjä lyhyellä aikavälillä. Pitkällä juoksulla kustannukset kasvavat, kun sairaudet lisääntyvät, jos ennaltaehkäisevistä ja kiireettömistä palveluista leikataan, hän toteaa.

Ihmislähtöinen puolue lähellä kansalaisia

Poliittisten sisältökysymysten lisäksi valtiotieteitä opiskeleva Saana Kuusipalo toivoisi puolueelta vieläkin aktiivisempaa otetta ihmisten kuulemiseen ja osallisuuden kehittämiseen:

– Voisimme olla vieläkin enemmän ihmislähtöinen puolue. Puolue olisi lähellä kansalaisia ja osallistuisi paikallisdemokratian kehittämiseen. Myös SDP:n omaa sovellusta voitaisiin käyttää kentän mielipiteiden kartoittamiseen. Se kannustaisi osallistumaan ja voisi herättää mielenkiintoa puolueen jäsenyyttäkin kohtaan, Kuusipalo visioi.

Tampereen Demarinuorten puheenjohtajana ja elokuun alussa valittuna nuorisoliiton toisena varapuheenjohtajana hän kokee puolueen ja Demarinuorten yhteistyön erittäin oleelliseksi etenkin paikallistasolla.

– Kynnys siirtyä puolueeseen olisi matalampi, jos tehtäisiin vaikka yhteistapahtumia, joissa olisi tuttuja henkilöitä ja saisi tietoa millaista puoluetoiminta voi olla.

Hän toivookin, että puolueen paikallistoiminnassa olevat henkilöt osoittaisivat kiinnostusta Demarinuorten toimintaa ja tapahtumia kohtaan.

– Tietenkin myös taloudellinen tuki olisi merkittävää, jotta mielekästä toimintaa nuorille pystytään järjestämään, hän summaa.

Kohti puoluevaltuustoa -juttusarjassa esitellään Pirkanmaalta puoluevaltuuston esitettävät kuusi henkilöä: Marika Ala-Herttuala, Jari Haaparanta, Joni Kumlander, Saana Kuusipalo, Jonne Nurmi ja Maria Päivänen.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Maria Päiväselle yhteistyö on tärkeää, mutta arvoista ei pidä joustaa

Jonne Nurmi uskoo, että sosialidemokratialle riittää kysyntää jatkossakin

Marika Ala-Herttuala on elinikäinen oppija