Elinikäinen oppija. Sellaiseksi itseään kuvailee Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala. Aivan tuulesta temmattua kuvaus ei ole; koulutustaustaltaan hän on ylioppilas, tradenomi, lähihoitaja ja juuri valmistunut varhaiskasvatuksen opettaja.
Ehkä juuri oman kokemuksensa johdosta Marika pitää tärkeänä mahdollisuutta koulutukseen ja kouluttautumiseen lähtökohdista huolimatta.
– Ei tarvitse olla rikkaita vanhempia, mutta silti on mahdollisuus kouluttautua ja myös vaihtaa alaa, jos haluaa, Ala Herttuala toteaa.
Koulutuksen arvostus ja varhaiskasvatuksen parissa tehty työ heijastelee Marikan ajatusmaailmassa myös katsottaessa tulevaisuuteen. Hän pelkääkin, että lähivuosina työntekijöiden toimeentulosta ja oikeuksista joudutaan taistelemaan entistä kovemmin. Tämä saattaisi pahimmillaan johtaa siihen, että etenkin julkisen puolen matalapalkkaisten alojen työtä ei pidettäisi yhtä arvokkaana kuin muita, vaikka kaikki työ pitäisi nähdä arvokkaana.
Toimeentulo-ongelmat heijastuisivat perheissä myös vääjäämättä lapsiin ja nuoriin, jolloin vaikutus voi olla se, että nuoret eivät pääse kiinni opiskelu- ja työelämää.
– Jos työntekijöiden toimeentulo ja oikeudet heikkenevät niin silloin yhteiskunnassa on pahasti asiat, Ala-Herttuala summaa terveisensä uudelle hallitukselle.
Ammattiyhdistyksestä kaupunginhallituksen johtoon
Politiikan pariin Marika Ala-Herttuala lähti reilut kymmenen vuotta sitten kuntavaaleissa 2012. Tätä ennen hänet oli houkuteltu mukaan paikallisen JHL:n toimintaan.
Ensimmäisessä Vilppulan työväenyhdistyksen kokouksessa häntä kohtasi melkoinen yllätys.
– Kävi ilmi, että isänisänisän kotitalossa Vilppulan Koiviolla oli aikanaan pidetty ensimmäiset Suluslahden työväenyhdistyksen kokoukset. Kyllä se tieto yllätti ja hetken aikaa olikin melkoisen hämmentynyt olo, Marika muistelee.
Suhteellisen tiiviin poliittisen uransa aikana Marika on johtanut niin kaupunginvaltuustoa kuin kaupunginhallitustakin. Puolueen sisällä seuraavat kolme vuotta kuluvat puoluevaltuutettuna, kunhan puoluekokous syyskuun alussa piirijärjestöjen esitykset hyväksyy. Täysin pimeään Marika ei ole askelta ottamassa sillä kuluneella puoluekokouskaudella hän oli puoluevaltuuston varajäsen ja pääsi kerran osallistumaan kokoukseen.
– Tunnelma oli hieno, puheenvuorot innostavia ja siellä pääsi tutustumaan uusiin henkilöihin puolueessa, hän tiivistää osallistumisensa annin.
Puoluevaltuusto on Marikan mielestä tärkeä paikka verkostoitua ja päästä tiedon äärelle. Näistä voi olla hyötyä oman paikkakunnan, alueen kuin myös puolueen eteen toimittaessa. Omalta osaltaan hän uskoo tuovansa puoluevaltuuston toimintaan laaja-alaista arjen kenttätyön näkemystä, jota hänelle on kertynyt mm. TE-toimistosta, lähihoitajana vammaisten parista sekä varhaiskasvatuksesta.
– Toivon tuovani keskusteluun käytännön näkökulmaa asioihin, joista usein saatetaan puhua vain poliittisin termein.
Vaikeita, mutta reiluja päätöksiä
– SDP:llä on vahvat perusarvot ja ohjelmat, jotka mukautuvat maailman tilanteisiin. Näin ollen puolue pystyy toimimaan joustavasti. Kulunut pääministerikausi osoitti myös, että puolue pystyy toimimaan yhtenäisesti ja nostamaan näkyvyyttä ja kannatusta, Ala-Herttuala esittää ajatuksiaan puolueen tulevaisuudesta.
Marikan kotikaupunki Mänttä-Vilppula Pirkanmaan pohjoisosissa lukeutuu SDP:n vahvoihin tukialueisiin. Viimeisimmissä kolmissa vaaleissa vaalitulokset ovat liikkuneet 26–35 prosentin välissä.
Mitä demarit ovat Mänttä-Vilppulassa tehneet oikein?
– Vaikka aina ei tehdä kivoja päätöksiä, tehdään reiluja päätöksiä, joissa pyritään tavoittelemaan kuntalaisten parasta, eduskuntavaaleissa yli tuhat ääntä kotikaupungistaan haravoinut Ala-Herttuala kertoo.
Esimerkiksi vaikeista päätöksistä hän nostaa talouden tasapainotuskokonaisuuden, jossa menoja on pyritty nipistämään kaikkialta. Tasapainottamista on kuitenkin onnistuttu toteuttamaan nimenomaan reiluja ratkaisuja etsimällä.
– Olemme onnistuneet löytämään sellaisia ratkaisuja, joissa ketään ei irtisanottu eikä lomautettu, vaan on nipistetty sellaisesta toiminnasta, joka vaikuttaisi mahdollisimman vähän kuntalaisten palveluihin.
Lopuksi on vielä kysyttävä varhaiskasvatuksen ammattilaiselta, mikä olisi asia, jonka hän haluaisi omalla alallaan muuttaa?
– Resurssit toimivien oppimisympäristöjen, joissa on tilaa tehdä ja toimia, luomiseen sekä pienemmät ryhmäkoot. Sillä on paljon merkitystä toiminnallisuuden kannalta, millaiseen tilaan 10 lasta laitetaan. Tämä on ehkä vähän uudempi näkökulma, jota ei aina muisteta nostaa esille.
Kohti puoluevaltuustoa -juttusarjassa esitellään Pirkanmaalta puoluevaltuuston esitettävät kuusi henkilöä: Marika Ala-Herttuala, Jari Haaparanta, Joni Kumlander, Saana Kuusipalo, Jonne Nurmi ja Maria Päivänen.
Jaa tämä artikkeli