Kohti puoluevaltuustoa: Joni Kumlander on nähnyt puoluetoimintaa näköalapaikalta ja annettavaa riittää edelleen

Valkeakosken kaupunginvaltuuston ja SDP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtajana toimivan Joni Kumlanderin ajoi mukaan politiikkaan Sipilän hallituksen esillä pitämä sote-malli ja henkilökohtainen suru.

– Lopullinen ratkaisu mukaan lähdöstä syntyi, kun vuoden 2016 lopulla isäni kuoli ja lopun ollessa lähellä lupasin hänelle, että lähden politiikkaan.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa ehdolle lähtenyt Kumlander on ehtinyt olla monessa mukana, vaikka poliittinen ura on kestänyt vain reilun puoli vuosikymmentä.

– Politiikka onkin vienyt mennessään ja nyt luottamustehtäviä onkin siunaantunut useampi, siksi pitää myös itse ymmärtää luopua jostain, hän naurahtaa.

Näköalapaikka puoluehallituksen pöydän ääressä

Kuluneella puoluevaltuustokaudella Kumlander on päässyt johtamaan puhetta puoluevaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Kyseisessä luottamustehtävässä hänellä on ollut oikeus osallistua puoluehallituksen kokouksiin.

– On ollut kunnia olla näköalapaikalla ja paljon olisi vielä annettavaa. Sosiaalialan ammattilaisena ja pitkään lasten, nuorten, perheiden ja nuorten aikuisten parissa työskennelleenä, minulla on annettavana ammattitaitoni ja näkemykseni siitä, kuinka olemme nyt ja aina ihmisen puolella, sosiaalikuraattorina Parolan Panssariprikaatissa työskentelevä Kumlander näkee.

Näköalapaikalta viime vuodet puoluetoimintaa seuranneena hän uskoo, että SDP tulee jatkossakin olemaan edelläkävijä, kuten on ollut läpi yli 120-vuotisen historian ajan. Puolueella onkin aina ollut vahva näkemys tulevaisuudesta ja halu vaikuttaa siihen:

– Sosialidemokratia on tulevaisuus, koska siihen on sisälle rakennettu näkeminen tulevaisuuteen. Toivon, että SDP:n johdolla Suomi on vuonna 2030 oikeudenmukaisempi, suvaitsevaisempi, inhimillisempi ja kehittyvä. Tähän suuntaan Sanna Marinin ja Antti Rinteen hallitukset veivät Suomea.

Hieman huolenaihetta herättää kuitenkin oikeistohallituksen suunnitelmat, joilla yritetään romuttaa edellisen hallituksen inhimillistä politiikkaa. SDP-vetoisten hallitusten saavutukset eivät silti tule ihmismielistä unohtamaan.

– Ihmiset kyllä muistavat ja ymmärtävät asioiden merkityksen, viimeistään silloin kun kulut nousevat ja palkka sen kun pienenee.

Hyvinvointi on kriittinen osa palapeliä

– Ihmisten hyvinvointi määrittelee sen, kuinka hyvä hyvinvointiyhteiskunta Suomi on ihmisille, Kumlander toteaa.

Hän uskoo, että hyvinvointi edellä mentäessä ja huomioimalla se kaikessa päätöksenteossa voidaan vaikuttaa ihmisten jaksamiseen niin vapaa-ajalla kuin työelämässä. Hyvinvoinnin lisääntyessä ihmiset pystyisivät myös tekemään enemmän hyviä ja niin ympäristöä kuin muitakin ihmisiä huomioivia ratkaisuja arkielämässään.

– Elämä on palapelimainen kokonaisuus, jonka rakentaminen tulee myös päättäjien hahmottaa, hän painottaa.

Kohti puoluevaltuustoa -juttusarjassa esitellään Pirkanmaalta puoluevaltuuston esitettävät kuusi henkilöä: Marika Ala-Herttuala, Jari Haaparanta, Joni Kumlander, Saana Kuusipalo, Jonne Nurmi ja Maria Päivänen.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Saana Kuusipalo haluaa puolueen lähemmäs kansalaisia

Maria Päiväselle yhteistyö on tärkeää, mutta arvoista ei pidä joustaa

Jonne Nurmi uskoo, että sosialidemokratialle riittää kysyntää jatkossakin

Marika Ala-Herttuala on elinikäinen oppija