
Pirkanmaan hyvinvointialue on muita hyvinvointialueita alemmalla tasolla ikäihmisten palveluiden keskimääräisessä kokonaispeittävyydessä (Aluevaltuustolle esitelty strategian toteutumisen arviointiraportti). Tämä koskee erityisesti omaishoidon ja kotihoidon palveluita, joihin on vaikeata päästä asettetujen kriteerien tiukkuuden vuoksi.
Keskimäärin neljä prosenttia 75-vuotiaista sai omaishoidon tukea vaihteluvälin ollessa 2-6 % hyvinvointialueittain (Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen THL:n raportti 1/2025). Saman raportin mukaan aikuisten sopimusomaishoidon kustannukset (418 milj.€) ovat noin kolmasosa siitä, mitä maksaisi vaihtoehtoinen hoito (1,2 miljardia €) kotona hoidetavalle aikuiselle. Omaishoitajat ovat arvioineet omaishoidon tuen sopimuksen (19 sivua) byrokraattisuutta liialliseksi ja niiden aiheuttavan jopa pelkoa omaishoitajissa. Lisäksi sopimuksen vaatimus omaishoitajalle sijaisen hankkimisesta on kohtuuton.
Myös kotihoidon peittävyys on laskenut ja laskemassa. Palvelurakenteen muutos ei ole lisännyt kotihoidon palveluita. Vuoteen 2022 verrattuna kotihoito on laskenut 2 % valtakunnallisesto, vaikka ikääntyneiden apua tarvitsevien henkilöiden määrä kasvaa. Onko kotihoidon peittävyyden lasku Pirkanmaalla jopa enemmän kuin valtakunnallisesti on tapahtunut, kuten voisi päätellä strategian arviointiraportista. Kotihoidon palveluun pääsyn kriteereitä tulee tarkastella uudelleen siten, etä
ikääntyneet saisivat palvelut oikea-aikaisesti. Nyt avuntarpeet kodeissa kärjistyy turvattomuudeksi ja vaaratilanteiksi. Kotihoidon ja tukipalvelujen saatavuuden seuranta tulee saada läpinäkyväksi. Tällä hetkellä esimerkiksi asiakasmaksutoimistossa käsiteltävien maksualennushakemusten päätöksenteko kestää 6-8kk. Myös pääsy yleiseen edunvalvontaan viipyy useita kuukausia.
THL suosittaa tiimityöskentelyn lisäämistä kotihoidossa. Sen arvioidaan parantavan kotihoidon palvelun jatkuvuutta ja laatua.
Sosialidemokraattinen ryhmä esittää, etä IKI2035 ohjelman seuraavaa aluevaltuuston tarkastelua varten otetaan valmistelun lähtökohdaksi omaishoidon ja kotihoidon saatavuuden ja peittävyyden parantaminen. Samanaikaisesti on tarkasteltava koko palveluketjua hyvinvointia edistävistä palveluista ikäihmisten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen asumiseen asti.
Palvelujen tarve kasvaa tulevina vuosina merkittävästi, kun sekä valtakunnalliset etä paikalliset väestöennusteet kertovat ikäihmisten määrän kasvun merkittävästä noususta. Tampereella väestösuunniteen mukaan v. 2021 yli 85-vuotiaita oli 6000 ja v. 2040 heitä olisi 13 000. Samanaikaisesti muistisairauksia sairastavien määrä kasvaa valtakunnallisesti 64 % em. THL:n raportin mukaan. Ikääntyvien palvelun tarve ei mahdollista ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyyden laskemista.
Esitämme myös, etä Pirkanmaan hyvinvointialue panostaa moniammatilliseen ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä toimintakyvyn ja osallisuuden vahvistamiseen.
Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä
Jaa tämä artikkeli