Aluevaltuustoryhmä: Hallituksen ideologinen hyökkäys pakottaa hyvinvointialueet leikkauksiin

Oikeistohallituksen toteuttamat sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkaukset aiheuttavat syvää huolta suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Leikkaukset heikentävät palveluiden saatavuutta ja laatua sekä väistämättä pidentävät jonotusaikoja. Jatkossa kiireettömään ja vakavampia seurauksia ennaltaehkäisevään hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan useita kuukausia aiemman 14 päivän sijaan, koska hallitus päätti kehysriihessään heikentää nk. hoitotakuuta.

Häikäilemätöntä on, että hallitus on vierittämässä syyn palveluiden romuttamisesta hyvinvointialueille. Alueiden rahoitus tulee valtiolta, joten palveluiden taso on suoraan kytköksissä rahoituksen suuruuteen. Hallitus on oikeassa siinä, että sote-palveluihin käytetty rahamäärä tulee kasvamaan, mutta samaan aikaan myös ihmisten palvelutarve kasvaa ja yleinen hintataso nousee, näistä seurauksena sote-kulut kasvavat.

Pääministeri Orpolla ja valtiovarainministeri Purralla näyttääkin olevan omanlaisensa näkemys asiasta: Ihmisten sairastaminen loppuu, kun alueille ei anneta tarpeeksi rahaa palvelutarpeen täyttämiseen. Se, että rahoitus ei vastaa todellista tarvetta näkyy hyvinvointialueilla pakkoleikkauksina, esim. Pirkanmaalla monien ennaltaehkäisevien palveluiden karsimisena, sote-järjestöjen toimintaedellytysten heikentymisenä ja palveluverkkoon liittyvinä päätöksinä. Ennaltaehkäisevien palveluiden karsiminen näkyy tulevaisuudessa lisääntyneinä erikoissairaanhoidon kuluina.

Hallitus vaatii hyvinvointialueita kattamaan alijäämänsä vuonna 2026. Liian nopeisiin ja radikaaleihin säästöihin pakottaminen tulee kostautumaan lähivuosina. Hallituksen olisikin syytä pidentää aikaa, jona alueiden on alijäämänsä pystyttävä kattamaan – tämä osoittaisi edes jonkinlaista kykyä asettua hyvinvointialueiden päättäjien ja asukkaiden tueksi.

Me sosialidemokraatit ymmärrämme, ettei viime kaudella toteutettu sote-lainsäädäntö ole täydellinen. Jo alun perin tarkoituksena oli, että rahoituksessa ilmeneviä haasteita korjattaisiin, kun nähtäisiin miten uudistus käytännössä toteutuu. Nykyhallituksen tulisikin etsiä ratkaisuja eikä hokea kaiken olevan edellisen hallituksen syytä. Kysymmekin hyvinvointialueiden rahoituksesta vastaavalta ministeri Anna-Kaisa Ikoselta: Ymmärrättekö kuinka laajoja, kauaskantoisia ja inhimillisesti raskaita seurauksia alueiden riittämätön rahoitus tulee aiheuttamaan?

Samalla, kun julkisista palveluista leikataan, rahaa riittää yksityisten terveyspalveluiden Kela-korvausten nostamiseen, jotka tukevat lähinnä jo ennestään kalliita yksityisiä palveluita käyttämään kykeneviä. Kun otetaan huomioon aiemmin päätetyt ja osin toteutetut leikkaukset esim. asumistukeen sekä työttömyysturvan osa-aikatyöhön kannustavan suojaosan ja lapsikorotusten poistaminen, on selvää mikä hallituksen linja on. Se on sokean ideologinen hyökkäys yhteiskunnan heikompiosaisia ja vahvaa yhteiskunnallista tukiverkkoa vastaan.

Sosialidemokraattinen aluevaltuustoryhmä